Stephen Newsom

Architect

Project Manager

CDM Co-ordinator

 

    Home | News | Architecture | CDM Co-ordination | Project Management    

  

 

click on any of the images for a larger version

  Extension to private house to form Office
Aberdour, Fife

Taking a very ordinary 1990's speculative house, the extension was to be used as the practice's office 'at home', with the possibility of reverting to become a living space. A separate means of bringing clients and contractors was desirable, while still having an internal link. The site is the air space that existed above a single garage and utility room at ground floor.

We wanted to explore the range of green construction techniques that the office aspires to specify. In keeping with the house we selected timber frame construction, but without the use of vapour membranes. As much recycling was done as possible; including using the old garage roof tiles and glass fibre ceiling insulation. Local products were selected where possible to minimise transport costs, and local tradesmen carried out the work.

A large single volume has been created, with doubled-up rafters acting as purlins to support a roof which is open to view inside. Views to the River Forth and to the surrounding woodland were considered, as well as maximising available daylight. Insulation in floor, walls and roof is recycled newspaper by Warmcel. The exterior treatment is a combination of locally sawn larch weatherboards and hydraulic lime render on lath. Internally the walls are painted with natural emulsion paint supplied by the Scottish Lime Centre. They also provided the Pavatex insulating roof sarking. Traditional linoleum from Kirkcaldy manufacturer Nairn completed the interior. A sun pipe was successfully installed into the upper landing of the house to bring in more natural light. A purpose made galvanised steel landing and stair was erected by the local blacksmith to link the office to the local setting.

click here for floor plan

click here for cross section